maandag 27 januari 2020

Een Januari zonder echte winter

De afgelopen 17 dagen sinds de vorige post is het niet veel kouder geworden in het land. er blijft een saaie zuidwesterwind staan, en dat zorgt voor weinig verandering op het gebied van vogels. Er zijn dan ook maar 2 nieuwe ontdekkingen gedaan.

Als eerste sloeg Thijs Glastra op 18 Januari Wederom toe, met een gedeelde eerste plek nam hij geen genoegen. Zijn ontdekking bestaat uit een Witbuikrotgans, die hij zag in natuurgebied de Peazemerlannen  in Friesland, dichtbij het lauwersmeergebied. Thijs heeft hiermee met 6 punten de nummer 1 positie overgenomen.

Een leukere ontdekking was die van een adulte Grote Burgemeester, op 25 Januari op de hors op Texel, door Koen Stork en Thomas Avila Lutke Schipholt. Ze waren op zoek naar een eerder gemelde 2e KJ Grote Burgemeester, maar vonden dit beest er voor terug. ze komen hiermee beiden binnen op een gedeelde 3e plek, samen met de Roodhalsgans van Arjan de Heer.

Er heeft nog steeds een sneeuwvlokje gelegen, en dat lijkt met de weersverwachtingen van nu ook in februari niet te gaan gebeuren. Hierdoor zit er momenteel weinig beweging in het vogellandschap. Toch blijkt het eind van Januari en Februari soms goed voor een aantal goede soorten! om maar wat te noemen: 2 van de 3 Ivoormeeuwen zijn in Februari Ontdekt, alsook het 1e en 2e geval van Grijze junco. Om het iets dichter bij de deur te houden: een Kleine Topper, Ringsnaveleend of Kleine Trap moet kunnen toch? Succes in het veld!
Ivoormeeuw
Ivoormeeuw bij Stellendam in 1990 (foto van Rene Pop, Dutch Avifauna.)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten