Als eerste sloeg Thijs Glastra op 18 Januari Wederom toe, met een gedeelde eerste plek nam hij geen genoegen. Zijn ontdekking bestaat uit een Witbuikrotgans, die hij zag in natuurgebied de Peazemerlannen in Friesland, dichtbij het lauwersmeergebied. Thijs heeft hiermee met 6 punten de nummer 1 positie overgenomen.
Een leukere ontdekking was die van een adulte Grote Burgemeester, op 25 Januari op de hors op Texel, door Koen Stork en Thomas Avila Lutke Schipholt. Ze waren op zoek naar een eerder gemelde 2e KJ Grote Burgemeester, maar vonden dit beest er voor terug. ze komen hiermee beiden binnen op een gedeelde 3e plek, samen met de Roodhalsgans van Arjan de Heer.
Er heeft nog steeds een sneeuwvlokje gelegen, en dat lijkt met de weersverwachtingen van nu ook in februari niet te gaan gebeuren. Hierdoor zit er momenteel weinig beweging in het vogellandschap. Toch blijkt het eind van Januari en Februari soms goed voor een aantal goede soorten! om maar wat te noemen: 2 van de 3 Ivoormeeuwen zijn in Februari Ontdekt, alsook het 1e en 2e geval van Grijze junco. Om het iets dichter bij de deur te houden: een Kleine Topper, Ringsnaveleend of Kleine Trap moet kunnen toch? Succes in het veld!
![]() |
Ivoormeeuw bij Stellendam in 1990 (foto van Rene Pop, Dutch Avifauna.) |